Tory&Krisman Home Team Specialisaties Fysiotherapie bekkenfysiotherapie Kinderbekkenfysiotherapie Manuele therapie Manuele therapie kinderen Dry needling Sportfysiotherapie Bedrijfsfysiotherapie Oncologie fysiotherapie Voor kinderen Beweegprogramma's Fitness Fitheid-scan Zwangerfit

Kinderbekkenfysiotherapie - de behandeling

De Bekkenbodem

De bekkenbodem is een spierlaag onder in ons lichaam. De bekkenbodem heeft meerdere functies zoals helpen sluiten en openen van de anus en de urinebuis en dragen van de buikorganen. Stoornissen bij kinderen treden meestal op wanneer de bekkenbodemspieren te gespannen zijn of wanneer ze niet op de goede manier of op het juiste moment aanspannen of ontspannen. Bekkenbodemspieren zijn bewust en actief te gebruiken, ook bij kinderen. Veel kinderen zijn zich hiervan niet bewust of voelen dit niet. Zie ook bekkenfysiotherapie

Bekkenbodemproblemen

Bekkenbodemproblemen bij kinderen uiten zich meestal als plas- en / of poepproblemen. Van alle 7-jarigen verliest 5 tot 8% overdag urine en 15% nog's nachts. Er zijn ongeveer 100.000 kinderen in Nederland met poepproblemen. Een poepprobleem betekent in de meeste gevallen obstipatie ofwel verstopping. Obstipatie gaat vaak samen met ontlastingsverlies, variërend van poepvegen in het ondergoed tot het verlies van forse porties ontlasting.

De behandeling

De behandeling kan zich richten op:

  • uitleg over bekken en bekkenbodem, blaas of darmen
  • het bewust leren aan- en ontspannen van de bekkenbodemspieren
  • ademhalingsoefeningen
  • voorlichting over en oefenen van toiletgedrag
  • verbeteren of (her)krijgen van controle tijdens vullen en legen van blaas en darmen
  • advies met betrekking tot drinkvolume en voedingsvezels
  • indien geïndiceerd, en in overleg met kinderarts / huisarts / uroloog en de ouders van het kind, kan een inwendig anaal onderzoek uitgevoerd worden ter completering van de diagnostiek en om optimale feedback aan het kind te kunnen geven
  • indien geïndiceerd en in overleg met kinderarts / huisarts / uroloog en de ouders van het kind: het geven van een behandeling met behulp van Myo-feedback (apparatuur waarbij de bekkenbodemactiviteit op een beeldscherm zichtbaar wordt gemaakt) en/of rectale ballontraining.

De bekkenfysiotherapeutische begeleiding bij kinderen zal op een speelse manier, passend bij de leeftijd aangeboden worden, waarbij met behulp van platen en tekeningen uitleg gegeven wordt over de werking van darmen en blaas.
Kinderen leren hoe de bekkenbodem gevoeld, ontspannen en aangespannen kan worden, en hoe ze zo goed mogelijk kunnen plassen en / of poepen.
De vorderingen worden met stickers bijgehouden in een dagboekje.

Opleiding

Een kinderbekkenfysiotherapeut heeft na de opleiding tot geregistreerd bekkenfysiotherapeut een speciale opleiding kinderbekkenfysiotherapie gevolgd.

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen,
dan kunt u contact opnemen met Matty Krisman.

Terug naar de vorige pagina

Praktijk voor fysiotherapie, (Kinder)Bekkenfysiotherapie, Manuele Therapie en Sportfysiotherapie