Tory&Krisman Home Team Specialisaties Fysiotherapie Bekkenfysiotherapie Kinderbekkenfysiotherapie Manuele therapie Manuele therapie kinderen Dry needling Sportfysiotherapie Bedrijfsfysiotherapie Oncologie fysiotherapie Voor kinderen Beweegprogramma's Fitness Fitheid-scan Zwangerfit

Dry needling bij hoofdpijn en/of kaakklachten

Sinds 2005 is de behandelmethode Dry Needling een specialisme binnen de fysiotherapie, waarbij triggerpoints (pijnpunten in de spieren) worden geprikt. Vanaf heden kunt u ook bij ons terecht voor hoofdpijn en/of kaakklachten. Onlangs heeft Ingrid van den Broek de Masterclass Dry Needling 'de kaak en hoogcervicaal' gevolgd, om zich extra te verdiepen in Dry Needling van de spieren van de kaak en spieren die te maken hebben met hoofdpijnklachten.

47% van de mensen heeft regelmatig hoofdpijn. Hoofdpijn komt op alle leeftijden voor, maar het meest tussen de 15-35 jaar. Vrouwen hebben vaker hoofdpijn dan mannen. Er zijn vele soorten hoofdpijn.

Spanningshoofdpijn en migraine komen klinisch het meest voor. 62-83% van de migrainepatiënten heeft ook spanningshoofdpijn en 23-25% van de spanningshoofdpijnpatiënten geeft ook migraine aan. Triggerpoints spelen daarbij een grote rol. Een triggerpoint is een drukpijnlijke plek in een spier, die naast drukpijn ook vaak pijn verderop in het lichaam veroorzaakt. Door korte stimulatie van de triggerpoint in spieren, met de naald, raken de spieren snel en langdurig ontspannen. Voor hoofdpijnpatiënten kan dit goede resultaten geven. Door het inactiveren van triggerpoints in schouder, nek, hals-en kaakspieren kunnen de hoofdpijnklachten verminderen. Triggerpoints hebben de neiging uit te stralen.

Spierspanningshoofdpijn Bij spierspanningshoofdpijn begint de pijn vaak in hals en/of nekspieren en straalt deze door naar het achterhoofd. De pijn voelt dof, drukkend aan. Mensen geven vaan aan een gevoel te hebben of er een strakke band om het hoofd zit. Triggerpoints kunnen de oorzaak zijn van spierspanningshoofdpijn.

Migraine Migraine is een aandoening die hevige hoofdpijnaanvallen veroorzaakt. Meestal bevindt deze hoofdpijn zich aan 1 zijde van het hoofd en ervaart men een kloppende pijn. Daarnaast kan men ook andere klachten ervaren, zoals misselijkheid of overgevoeligheid voor licht en geluid.


Triggerpoints hebben de neiging uit te stralen. Bovenstaande afbeelding toont voorbeelden van veel voorkomende triggerpoints met hun uitstralingsgebied naar het hoofd.

.

Praktijk voor fysiotherapie, (Kinder)Bekkentherapie, Manuele Therapie en Sportfysiotherapie